Klassiska danska vaniljkransar

Vaniljkransar är en fröjd för ögat och en njutning för gommen. Tillsammans med klenäterna och pepparkakorna är de dessutom ett traditionellt inslag i den danska julen.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 vaniljkransar

Detta behöver du till dina vaniljkransar:

  • 8¾ g socker
  • 10 g mjukt smör
  • ¼ ägg
  • 12 g mjöl
  • 3¾ g mandel
  • ¼ vaniljstång

Gör så här:

  1. Använd en matberedare och mal mandlarna till mjöl.
  1. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.
  1. Blanda socker, vaniljfrön, mjöl, mandelmjöl och ägg.
  1. Lägg kaksmeten i en spritspåse med en stjärntyll eller använd en fryspåse som du klipper hål i.
  1. Gör små rundlar med en diameter på ca 4–5 centimeter på ett bakplåtspapper. Lämna lite plats mellan varje, så att kransarna inte flyter ihop.
  1. Sätt ugnen på 200 grader och grädda vaniljkransarna i ca 6 minuter eller tills de har en gyllene färg.
  1. Låt dem svalna på ett galler

God jul!