Hemgjord havtornssnaps

Under hösten och ända fram till november kan du plocka havtorn på buskar som växer vilt runt om i landet. I Sverige växer havtorn framförallt längs Östersjökusten. Även om buskarnas taggar gör plockandet lite tålamodskrävande, är det enligt vår åsikt väl värt det. Havtorn är nämligen en enastående smakgivare med en syrlig och frisk smak som passar perfekt till julsnapsen.

Vi har satt ihop ett enkelt recept med bara tre ingredienser, så att du kan göra din alldeles egna hemlagade julsnaps med mirakelbäret havtorn.

(Obs! Du behöver inte oroa dig om du inte hinner plocka egen havtorn – det går även att köpa i mataffären.)

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Recept:

  • 3 dl havtornsbär
  • 1 flaska smakneutral snaps
  • 2 msk honung

Gör så här:

  1. Skölj bären och häll ner 3 dl havtorn i en lufttät flaska.
  1. Tillsätt honung i önskad mängd beroende på hur söt du vill att snapsen ska vara.
  1. Häll den smakneutrala snapsen över bären och låt sedan allt dra i 1–3 månader.
  1. Skaka flaskan då och då. När snapsen har dragit färdigt silar du bort bären och sedan är snapsen redo att serveras.

Tips! Havtornssnaps passar perfekt både till fisk och skaldjur på julbordet samt till söta desserter.

© Katja Leth Atzen
© Katja Leth Atzen