Hvid gløgg med mandler © Tia Borgsmidt

Vit glögg med mandel

Hemgjord glögg är enkelt att göra och smakar fantastiskt.

Vit glögg med mandel

Ett enkelt och kryddigt extrakt i gott sällskap med vitt vin och calvados sprider garanterat god julstämning. Extraktet kan med fördel tillredas i god tid, eftersom smaken bara blir bättre ju längre det får stå och dra.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portioner

Kryddigt extrakt:

  • 50 g rörsocker
  • ½ dl vatten
  • rivet skal från 1 ekologisk apelsin
  • 1 st kanelstänger
  • 1 st stjärnanis
  • 2 st nejlikor

Vit glögg:

  • ½ flaska vitt vin
  • 25 g russin
  • 25 g skållad och skalad mandel
  • calvados

Gör så här:

Kryddigt extrakt:

  1. Lägg rörsocker, vatten, apelsinskal och kryddor i en kastrull.
  1. Koka upp och låt sjuda ett par minuter.
  1. Låt extraktet dra i minst 30 minuter, gärna längre, till exempel en hel dag innan du ska servera glöggen.

Vit glögg:

  1. Tillsätt vitt vin, russin och mandel till extraktet och värm upp.
  1. Smaka av glöggen med calvados.

Läs också: