Lamkrona
© Stine Christiansen

Lammkrona på spenat- och potatispuré, grillad sparris och brynt lök med ramslöksolja

Lamm och sparris är en utsökt kombination. Här serverat med en spenat- och potatispuré.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portioner

  • ⅓ kg lammkrona
  • ½ tsk dukkah
  • Salt och peppar
  • Olivolja till pensling
  • ramslöksblad
  • 2 stora bakpotatisar
  • 100 g krämig vitlöksost
  • 75 g spenat
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ dl olivolja
  • 5 ramslöksblad
  • 2 vita sparrisar
  • 4 gröna sparrisar
  • Olja
  • ½ tsk dukkah
  • 2 knipplökar
  • 4 ramslöksblad

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 200 °C.
  • Krydda lammkronan med dukkah, salt och peppar och bryn den i en varm stekpanna i lite olivolja.
  • Packa in den i ramslök och lägg över den i en ugnsfast form.
  • Låt den steka färdig i ugnen i 200 °C i 15–20 minuter så att köttet fortfarande är rosa. Placera eventuellt en stektermometer mitt i köttet och ta ut det när kärntemperaturen är max 60 °C.
  • Skala potatisen, skär den i lite mindre bitar som du kokar mjuka i osaltat vatten.
  • Häll bort vattnet och ånga av bitarna helt.
  • Tillsätt vitlöksost och mosa potatisbitarna. Koka upp spenat och grädde i en annan kastrull och vänd ner i moset. Smaka av med salt och peppar.
  • Mixa olja och ramslök till en grön kryddolja.
  • Skala vit sparris och bryt av den nedersta träiga delen på både den vita och den gröna sparrisen.
  • Pensla dem med lite olja, rulla dem i dukkah och grilla dem så att de blir al dente.
  • Skölj, ansa och halvera lökarna och grilla dem på båda sidor.
  • Skiva köttet och lägg upp på en bädd av spenat- och potatispuré, ringla över ramslöksolja och lägg lök och sparris bredvid.
  • Garnera gärna med färska ramslöksblad och servera.