Gräddkolor med flingsalt

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st.

Det här behöver du:

  • dl vispgrädde
  • g socker
  • msk vaniljsocker
  • g glukos
  • g smör
  • msk flingsalt

Gör så här:

  1. Häll grädde, socker, vaniljsocker, smör och glukos i en tjockbottnad kastrull. Sjud på jämn värme under omrörning. Det tar ca 12–15 min.
  1. Mät temperaturen med en sockertermometer. Kolan är klar när temperaturen är 120 °C.
  1. Dra bort kastrullen från värmen. Rör om ordentligt. Klä en form (ca 20 x 20 cm) med bakplåtspapper i botten och på sidorna. Smöra pappret med en smakneutral olja. Häll ner den flytande kolan och strö flingsalt över den.
  1. Låt kolan svalna vid rumstemperatur tills den går att skära.
  1. Skär kolan i fyrkantiga bitar om ca 2 x 2 cm och vira in dem i vackert papper. Ät och njut eller varför inte hänga upp dem i julgranen?