
Champagne-mojito
Kräftbisque som shots
Ingredienser
2
shots/förrätt till 2 personer
Du behöver:
- 5 förkokta havskräftor
- 1 msk olivolja
- Rivet skal från en citron
- ½ liten fänkål
- ½ liten lök
- ½ vitlöksklyfta
- 1 msk smör
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl vitt vin
- 1 dl fiskfond
- 1 dl grädde
- Salt och peppar
- ½ citron
- ½ gurka
- Dill eller fänkålsblad som dekoration
Gör så här:
Förberedelse dagen före:
- Skala de förkokta havskräftorna och ta ut köttet
- Spara skalen
- Marinera köttet i lite olivolja med citronskal och sätt in det övertäckt i kylskåpet
- Skär fänkål i tärningar
- Skala och hacka löken
- Värm smöret i en kastrull och stek fänkål, lök och pressad vitlök
- Lägg i havskräftorna och stek i ett par minuter
- Tillsätt därefter tomatpuré och vänd runt. Häll nu på vin och buljong och låt koka i ca. 15 min
- Ta bort kastrullen från värmen och låt soppan dra till dagen efter
På själva dagen:
- Sila soppan och lägg tillbaka den i kastrullen
- Koka ner soppan så att den reduceras till hälften
- Tillsätt grädde och smaka av med salt, peppar och citronsaft
- Servera soppan som shots med kött från havskräftorna och gurka skuret i små bitar
- Dekorera med dill eller fänkålsblad

Nyårstorsk med korianderolja och lavasalt
Gör så här:
Förberedelse dagen före:
- Skölj koriandern och slunga den torr
- Hacka koriandern
- Ljumma oljan, den ska vara fingervarm
- Häll den i en mixer med koriander och salt
- Mixa i ca. 2 min
- Häll oljan genom ett kaffefilter, så att den får rinna av innan den hälls på flaska.
- Förvara den kyld
På själva dagen:
- Lägg torsken i en smord ugnsfast form och droppa över citronsaft
- Krydda med peppar och baka fisken i ugnen på 175 °C i ca. 10 min. tills köttet delar sig i flagor.
- Halvera granatäpplet och pressa ut kärnor och saft.
- Lägg upp torsken i små skålar med korianderolja, granatäppelkärnor och toppa med lavasalt

Tournedos med belugalinser, rödbetor, madeiraglaze och spröda grönkålschips
Ingredienser
2
personer
- 200 g rödbetor
- 50 g belugalinser
- 1½ msk olivolja
- Rivet skal från 1 citron
- 100 g shiitakesvamp
- 10 g smör
- ½ vitlöksklyfta
- Salt och peppar
Grönkålschips
- 50 g grönkål utan stjälkar
- Olivolja
- ½ tsk flingsalt
Madeiraglaze
- ½ dl balsamvinäger
- 1 dl madeira
- 2½ dl oxfond
- 25 g smör till montering
- 2 tournedos av oxfilé
- Salt och peppar
- Smör till stekning
Gör så här:
Förberedelse dagen före:
- Koka rödbetorna mjuka
- Låt svalna och skrapa av skalet
- Låt svalna
- Koka belugalinserna enligt förpackningen, häll av vattnet och låt svalna
- Vänd linserna i olivolja och citronskal och förvara i en behållare med lock
- Skär grönkålen i stora bitar
- Vänd grönkålsbladen i olivolja och fördela på en plåt med bakplåtspapper
- Krydda med salt och baka dem i ugnen på 170 °C i ca 10 minuter tills de är frasiga.
- Låt svalna och förvara dem på en bit hushållspapper i en behållare med lock
- Rensa svampen och lägg dem i en papperspåse i kylskåpet till nästa dag
På själva dagen:
- Tillsätt balsamvinäger i en kastrull och reducera tills hälften återstår
- Häll på madeira och låt reducera till hälften
- Häll på fond och låt reducera till hälften
- Om en tjockare konsistens önskas kan man koka ner såsen lite längre
- Ta av kastrullen från värmen och vispa i lite kallt smör
- Smält smöret i en stekpanna och stek svamp tillsammans med vitlök på hög värme i ca. 3 min.
- Rör runt i pannan under tiden, så att svampen inte bränner vid
- Krydda med salt och peppar
- Krydda köttet med salt och peppar
- Smält smöret i en stekpanna och bryn köttet på hög värme på båda sidor
- Sänk värmen och stek ytterligare i ca. 3 min. på varje sida, beroende på tjocklek och hur rött du önskar köttet
- Gör bollar av rödbetorna med ett kuljärn
- Skär dem alternativt i små tärningar
- Ljumma eventuellt linserna
- Lägg upp belugalinserna med rödbetor, svamp och tournedos
- Häll över madeiraglazen och toppa med spröda grönkålschips

Gateau Marcel med äppelsorbet
Zo ga je te werk
Förberedelse dagen före:
- Blanda vatten, socker och glukos i en liten kastrull och koka upp till en sirapsliknande konsistens
- Låt sockerlagen svalna
- Skala äpplena och ta bort kärnhusen
- Skär äpplena i mindre bitar och vänd i citronsaft
- Kör sockerlagen och äpplena i en matberedare
- Sila massan genom en finmaskig sil eller en saftsil
- Smaka av med citronsaft
- Kör saften i en glassmaskin tills den är fluffig och krämig och förvara den därefter i en behållare med lock i frysen
- Blanda hackad choklad och smör i en skål och smält över ett vattenbad
- Vispa äggulor och 100 g av sockret tills det är fluffigt
- Rör försiktigt ner chokladblandningen i äggsmeten
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda i resten av sockret medan du vispar
- Vänd försiktigt ner äggvitorna i chokladblandningen
- Smörj en springform (ca. 20 cm i diameter) och fördela hälften av chokladmoussen i formen
- Baka kakan på 175 °C i ca. 25 min.
- Ställ resten av moussen i kylen under tiden
- Låt den bakade botten svalna och fördela sedan resten av moussen över botten
- Ställ den färdiga kakan övertäckt i frysen
På själva dagen:
- Lossa kakan från kanten och botten med en kniv
- Skär ut kakan i lagom stora bitar och dekorera med chokladspån och frystorkade havtorn
- Servera med äppelsorbet
Relaterade artiklar