© Anders Schønnemann

Champagne-mojito

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 drinkar

Du behöver:

  • 1 tsk ljust rörsocker
  • 2 cl mörk rom
  • saft från 2 limefrukter
  • 7 myntablad
  • ½ halvtorr champagne

Gör så här:

  1. Rör ihop socker med rom och limesaft tills det är upplöst
  1. Fördela i glas och fyll upp med myntablad och champagne när gästerna kommer

Kräftbisque som shots

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 shots/förrätt till 2 personer

Du behöver:

  • 5 förkokta havskräftor
  • 1 msk olivolja
  • Rivet skal från en citron
  • ½ liten fänkål
  • ½ liten lök
  • ½ vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl fiskfond
  • 1 dl grädde
  • Salt och peppar
  • ½ citron
  • ½ gurka
  • Dill eller fänkålsblad som dekoration

Gör så här:

Förberedelse dagen före:

  1. Skala de förkokta havskräftorna och ta ut köttet
  1. Spara skalen
  1. Marinera köttet i lite olivolja med citronskal och sätt in det övertäckt i kylskåpet
  1. Skär fänkål i tärningar
  1. Skala och hacka löken
  1. Värm smöret i en kastrull och stek fänkål, lök och pressad vitlök
  1. Lägg i havskräftorna och stek i ett par minuter
  1. Tillsätt därefter tomatpuré och vänd runt. Häll nu på vin och buljong och låt koka i ca. 15 min
  1. Ta bort kastrullen från värmen och låt soppan dra till dagen efter

På själva dagen:

  1. Sila soppan och lägg tillbaka den i kastrullen
  1. Koka ner soppan så att den reduceras till hälften
  1. Tillsätt grädde och smaka av med salt, peppar och citronsaft
  1. Servera soppan som shots med kött från havskräftorna och gurka skuret i små bitar
  1. Dekorera med dill eller fänkålsblad
© Anders Schønnemann

Nyårstorsk med korianderolja och lavasalt

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Korianderolja

  • ½ stor kruka koriander
  • ½ dl olivolja
  • ½ tsk flingsalt

Nyårstorsk

  • 200 g torskfilé utan skinn och ben
  • Saft från 1 citron
  • Peppar
  • ½ granatäpple
  • Lavasalt

Gör så här:

Förberedelse dagen före:

  1. Skölj koriandern och slunga den torr
  1. Hacka koriandern
  1. Ljumma oljan, den ska vara fingervarm
  1. Häll den i en mixer med koriander och salt
  1. Mixa i ca. 2 min
  1. Häll oljan genom ett kaffefilter, så att den får rinna av innan den hälls på flaska.
  1. Förvara den kyld

På själva dagen:

  1. Lägg torsken i en smord ugnsfast form och droppa över citronsaft
  1. Krydda med peppar och baka fisken i ugnen på 175 °C i ca. 10 min. tills köttet delar sig i flagor.
  1. Halvera granatäpplet och pressa ut kärnor och saft.
  1. Lägg upp torsken i små skålar med korianderolja, granatäppelkärnor och toppa med lavasalt
© Anders Schønnemann

Tournedos med belugalinser, rödbetor, madeiraglaze och spröda grönkålschips

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 200 g rödbetor
  • 50 g belugalinser
  • 1½ msk olivolja
  • Rivet skal från 1 citron
  • 100 g shiitakesvamp
  • 10 g smör
  • ½ vitlöksklyfta
  • Salt och peppar

Grönkålschips

  • 50 g grönkål utan stjälkar
  • Olivolja
  • ½ tsk flingsalt

Madeiraglaze

  • ½ dl balsamvinäger
  • 1 dl madeira
  • 2½ dl oxfond
  • 25 g smör till montering
  • 2 tournedos av oxfilé
  • Salt och peppar
  • Smör till stekning

Gör så här:

Förberedelse dagen före:

  1. Koka rödbetorna mjuka
  1. Låt svalna och skrapa av skalet
  1. Låt svalna
  1. Koka belugalinserna enligt förpackningen, häll av vattnet och låt svalna
  1. Vänd linserna i olivolja och citronskal och förvara i en behållare med lock
  1. Skär grönkålen i stora bitar
  1. Vänd grönkålsbladen i olivolja och fördela på en plåt med bakplåtspapper
  1. Krydda med salt och baka dem i ugnen på 170 °C i ca 10 minuter tills de är frasiga.
  1. Låt svalna och förvara dem på en bit hushållspapper i en behållare med lock
  1. Rensa svampen och lägg dem i en papperspåse i kylskåpet till nästa dag

På själva dagen:

  1. Tillsätt balsamvinäger i en kastrull och reducera tills hälften återstår
  1. Häll på madeira och låt reducera till hälften
  1. Häll på fond och låt reducera till hälften
  1. Om en tjockare konsistens önskas kan man koka ner såsen lite längre
  1. Ta av kastrullen från värmen och vispa i lite kallt smör
  1. Smält smöret i en stekpanna och stek svamp tillsammans med vitlök på hög värme i ca. 3 min.
  1. Rör runt i pannan under tiden, så att svampen inte bränner vid
  1. Krydda med salt och peppar
  1. Krydda köttet med salt och peppar
  1. Smält smöret i en stekpanna och bryn köttet på hög värme på båda sidor
  1. Sänk värmen och stek ytterligare i ca. 3 min. på varje sida, beroende på tjocklek och hur rött du önskar köttet
  1. Gör bollar av rödbetorna med ett kuljärn
  1. Skär dem alternativt i små tärningar
  1. Ljumma eventuellt linserna
  1. Lägg upp belugalinserna med rödbetor, svamp och tournedos
  1. Häll över madeiraglazen och toppa med spröda grönkålschips
© Anders Schønnemann

Gateau Marcel med äppelsorbet

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Äppelsorbet

  • ¼ l vatten
  • 100 g socker
  • 25 g glukos
  • 200 g äpplen
  • Saft från 1–2 citroner

Gateau Marcel

  • 37 g mörk choklad
  • 37 g smör
  • pastöriserade äggulor (100 g)
  • 37 g socker
  • ¾ pastöriserade äggvitor (120 g)

Dekoration

  • Chokladspån
  • Frystorkade havstorn

Zo ga je te werk

Förberedelse dagen före:

  1. Blanda vatten, socker och glukos i en liten kastrull och koka upp till en sirapsliknande konsistens
  1. Låt sockerlagen svalna
  1. Skala äpplena och ta bort kärnhusen
  1. Skär äpplena i mindre bitar och vänd i citronsaft
  1. Kör sockerlagen och äpplena i en matberedare
  1. Sila massan genom en finmaskig sil eller en saftsil
  1. Smaka av med citronsaft
  1. Kör saften i en glassmaskin tills den är fluffig och krämig och förvara den därefter i en behållare med lock i frysen
  1. Blanda hackad choklad och smör i en skål och smält över ett vattenbad
  1. Vispa äggulor och 100 g av sockret tills det är fluffigt
  1. Rör försiktigt ner chokladblandningen i äggsmeten
  1. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda i resten av sockret medan du vispar
  1. Vänd försiktigt ner äggvitorna i chokladblandningen
  1. Smörj en springform (ca. 20 cm i diameter) och fördela hälften av chokladmoussen i formen
  1. Baka kakan på 175 °C i ca. 25 min.
  1. Ställ resten av moussen i kylen under tiden
  1. Låt den bakade botten svalna och fördela sedan resten av moussen över botten
  1. Ställ den färdiga kakan övertäckt i frysen

På själva dagen:

  1. Lossa kakan från kanten och botten med en kniv
  1. Skär ut kakan i lagom stora bitar och dekorera med chokladspån och frystorkade havtorn
  1. Servera med äppelsorbet