Kött blir överflödigt när du upptäcker sprödstekt tofu, som här serveras med vitlöksfräst svamp, spenat och varma tomater. Gillar man ost kan rätten toppas med smulad getost. Både skålen och tallriken är av keramikern Kristina Vildersbøll.

© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Stekt tofu med vitlöksfräst svamp, spenat och tomat

4 portioner

Tofu är en genial genväg till proteiner och den skärbara varianten smakar verkligen gott när den sprödsteks i stekpannan. Här serveras den med vitlöksfräst svamp, spenat och tomater.

Detta behöver du:

Stekt tofu

  • 1 paket tofu, ca 200 g
  • 1–2 msk olivolja
  • Flingsalt och peppar

Vitlöksfräst svamp

  • 200 g svamp, t.ex. shiitake och kejsarhatt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1–2 msk olivolja
  • 100 g babyspenat
  • 1 ask körsbärstomater
  • Flingsalt och peppar

Så gör du:

Stekt tofu

  1. Skär tofun i 8 skivor.
  2. Värm oljan i en stekpanna och stek tofun i 2–3 minuter på varje sida tills den blir sprödstekt.
  3. Krydda med salt och peppar.

Vitlöksfräst svamp

  1. Rensa svampen och pressa vitlöken. Värm olja i en stekpanna och stek svampen på god värme.
  2. Tillsätt vitlök och spenat och vänd runt. Stek tills spenaten börjar falla samman.
  3. Klyfta tomaterna och vänd ner i svamp- och spenatblandningen. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg upp tofun i skålar och toppa med vitlöksfräst svamp, spenat och tomat.

TIPS: Är du inte vegan kan du toppa rätten med lite smulad getost. Du kan också ersätta tofun med en god biff, om du föredrar det, och servera den med vitlöksfräst svamp.