Använd lax av bra kvalitet, gärna ekologisk eller vildlax. Rökfärgat glasfat och skålar från Kirppu, vit tallrik från Royal Copenhagen, mässingsbestick från Honning och Flora, linneservett, privatägd.

© Foto: Tia Borgsmidt, Recept och styling: Lone Kjær

Rimmad lax med snabbpicklade rädisor och pepparrotsmajonnäs

6 personer

Står det rimmad lax på menyn blir du garanterat populär. Köp en lax av god kvalitet och kom ihåg att den ska rimmas dagen innan den ska serveras.

Detta behöver du:

Rimmad lax

  • 1 laxsida, ca 600 g
  • 1 tsk senapsfrö
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker

Snabbpicklade rädisor

  • 1 knippe rädisor
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl socker

Pepparrotssmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 tsk senap
  • 1⁄2 tsk flingsalt
  • 1 1⁄2 dl smakneutral olja
  • 1–2 msk färskriven pepparrot
  • saft av 1⁄2 färskpressad citron peppar

Tillbehör

  • Rågbrödschips eller rågbröd
  • Gröna späda skott att dekorera med

Så gör du:

Rimmad lax

  1. Kontrollera laxen och avlägsna eventuella kvarvarande ben. Lägg laxen i en form med skinnsidan nedåt.
  2. Blanda mortlade senapsfrön med salt och socker och strö blandningen över laxen. Täck formen med plastfolie och ställ den i kylen till nästa dag.

Snabbpicklade rädisor

  1. Ansa rädisorna upptill och nertill.
  2. Blanda vinäger och socker i en liten kastrull och koka upp den.
  3. Tillsätt rädisor och dra av kastrullen från värmen.
  4. Låt rädisorna svalna i lagen.

Pepparrotssmajonnäs

  1. Tillsätt äggulor i en skål med senap och salt.
  2. Tillsätt oljan gradvis, i en fin stråle, samtidigt som du vispar konstant till en majonnäs med härligt tjock konsistens.
  3. Smaka av med pepparrot, citronsaft och peppar.
  4. Skiva laxen tunt och lägg upp skivorna på ett fat. Toppa med skivade snabbpicklade rädisor och späda skott Servera med rågbrödschips eller rågbröd med pepparrotsmajonnäs.