Spetskålssallad med varmrökt lax och äpple

Den här salladen kan du göra både med och utan varmrökt lax, beroende på om den ska serveras som en självständig lätt rätt eller som ett tillbehör till något annat.

Det här behöver du:

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portioner

Spetskålssallad:

  • 100 g quinoa
  • ½ spetskål
  • ½ tsk socker
  • ½ tsk salt
  • ½ kålrabbi
  • ½ äpple
  • ½ knippa gräslök
  • 100 g varmrökt lax

Vinägrett:

  • 1 msk äppelvinäger
  • ½ msk olivolja
  • ½ tsk flytande honung
  • ½ tsk dijonsenap

Gör så här:

  1. Skölj quinoan noggrant och lägg den i en kastrull med 4 dl kokande lättsaltat vatten och koka i ca 10 min.
  1. Låt quinoan stå under lock i ca 5 min och låt den sedan rinna av.
  1. Ta bort de yttersta bladen och stocken från spetskålen. Skär kålen fint – t.ex. på en mandolin – och strö över socker och salt. Krama ur kålen ordentligt.
  1. Skala kålrabbin och skär den i tändstickstunna stavar. Skär äpplet i fyra delar, ta bort kärnhuset och skär det i tunna klyftor.
  1. Vänd ihop spetskålen med kålrabbi, äpple, gräslök och quinoa.
  1. Ta bort skinnet från laxen och finhacka den.
  1. Blanda ihop en dressing av vinäger, olivolja, honung och senap och vänd ner den i salladen tillsammans med varmrökt lax.