Svalkande gazpacho på grillade grönsaker med hummer

Ge din gazpacho en somrig twist med stjärnkocken Thomas Rodes version av den kalla soppan som tar din grillkväll till en ny nivå.

En gazpacho är ett enkelt och fräscht sätt att använda sommarens råvaror enligt den danska kocken och entreprenören Thomas Rode, som här delar med sig av sitt recept på en alldeles särskild version av den spanska klassikern. Här steks nämligen grönsakerna först grillen, så att smaknyanserna framhävs och kommer till sin rätt. Den grillade hummern kompletterar den kalla soppan väl, så att den får djup i smaken och mättar mer.

© Thomas Dahl

För Thomas Rode är grillning det mest autentiska sättet att laga mat på, och därför gör han det året runt. Här är det en gazpacho som tillagats på grillen.

Innehållsämnen

Hummer

  • 2 levande humrar à 600 g (du kan även använda havskräftor)
  • 1 knippe färsk rosmarin
© Thomas Dahl

Den halvautomatiska kolgrillen HUB ll från Everdure by Heston Blumenthal levereras med ett rotisseri som automatiskt roterar och kan justeras i höjdled med ett enkelt tryck.

Så här gör du

Hummer
Döda hummern så snabbt och skonsamt som möjligt genom att sticka en kniv i ”krysset” i nacken. Krossa skalet på klorna med baksidan av en kniv eller med hjälp av en tung kastrull. Klä din grillåda med rosmarin och placera humrarna ovanpå. Droppa lite olivolja över och stäng lådan. Grilla hummern på rotisseriet i 12-15 minuter.

Soppa
Linda in hela vitlöken i aluminiumfolie eller tillaga den på grillen över indirekt värme i ca 40 minuter. Skär surdegsbrödet i mindre bitar och blöt upp det i vatten. Vänd alla grönsakerna, förutom gurkan, samt det gula skalet från citronen med olivolja och grilla dem hastigt på full effekt. Ta av grönsakerna från grillen när de har fått färg. Ta bort stjälken och stammarna på tomaterna och blanda dem med paprikan, den skalade gurkan och olivoljan. Skär av botten på den bakade vitlöken och pressa ut det möra ”köttet”. Smaka av med sherryvinäger, citronsaft samt salt och peppar. Sila soppan och ställ den kallt tills den ska serveras.

Garnityr
Skala tomaterna, ta bort kärnorna (använd gärna dem och saften i soppan) och skär paprikorna i tunna, fina strimlor. Skär den halva skalade gurkan i klyftor. Vänd alla råa grönsaker med finhackad basilika, olivolja, citronsaft samt salt och nymalen peppar.

Fördela soppan i fyra djupa tallrikar tillsammans med de marinerade grönsakerna. Bryt loss hummern från skalet och skär köttet i mindre bitar. Ringla över olivolja, strö över salt och peppar och lägg upp bitarna på grönsakerna. Garnera rätten med de färska örterna.