Tarte Tatin rabarber
© Stine Christiansen

Tarte tatin på rabarber med rosékola & vaniljglass med rabarber

Rabarber är som allra bäst från och med nu och till slutet av sommaren innan stjälkarna blir för grova. Här har vi använt dem till en rabarber-tarte tatin med rosékola – det smakar lika gått som det låter ...

Tarte tatin på rabarber med rosékola & vaniljglass med rabarber

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portioner

  • ⅓ dl rosévin
  • 25 g socker
  • 100 g finskuren rabarber, gärna lite spädare stjälkar
  • ¼ vaniljstång
  • 1⅓ äggulor
  • 33 g socker
  • 1 dl vispgrädde
  • 58 g vetemjöl
  • nypa salt
  • 41 g smör
  • ⅓ msk iskallt vatten
  • knippe rabarber
  • 83 g socker
  • ½ dl rosévin
  • ¼ vaniljstång
  • 8⅓ g smör
  • ½ tsk majsstärkelse

Så här gör du

  • Koka upp rosé, socker, rabarber och den delade vaniljstången och låt koka på svag värme i 10 minuter.
  • Passera rabarberlagen genom en sil – se till att du pressar ut all saft och smak ur rabarberstjälkarna.
  • Vispa äggulor och socker luftigt och pösigt.
  • Värm upp grädden till kokpunkten och tillsätt den till äggsmeten under vispning.
  • Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under omrörning tills smeten blir lätt krämig och börjar tjockna. Den får absolut inte koka.
  • Kyl smeten, blanda med rabarbersaft, och frys glassen i en glassmaskin. Lägg därefter glassen i en behållare och förvara den i frysen till servering.
  • Sätt ugnen på 200 °C.
  • Blanda mjöl och salt, klicka ner smöret och blanda snabbt ihop degen med iskallt vatten. Linda in degen i plastfolie och lägg den i kylskåpet tills den ska användas.
  • Ta en tjockbottnad stekpanna med ett handtag som kan tåla värme eller en tarte tatin-form.
  • Skär rabarberstjälkarna så att du kan täcka botten av stekpannan/formen.
  • Koka upp socker, rosévin och vaniljkärnor. Koka tills blandningen får en sirapsliknande konsistens.
  • Lägg ner smöret och låt det koka upp
  • Häll sirapen i stekpannan/formen och lägg ner rabarbern i sirapen. Sikta över majsstärkelse.
  • Kavla ut degen/skär till den så att den passar stekpannan/formen.
  • Lägg över degen och pressa försiktigt ner den längs den inre kanten på stekpannan/formen.
  • Sätt in stekpannan/formen i ugnen och grädda pajen 20–25 minuter, så att den blir spröd och vackert gyllene.
  • Låt pajen vila i 5–10 minuter tills du stjälper upp den på en tallrik. Använd en spatel om rabarbern fastnar i botten. Det är lite lättare med en tarte tatin-form.
  • Servera pajen ljummen med vaniljglass med rabarber.