© Cafe Sucre Farine

Undvik att kryddväxterna dör i förtid i köket

Färska kryddväxter från mataffären slokar snabbt. Här får du tips på hur du kan ge växten konstgjord andning.

Varför slokar kryddväxten så snabbt?

Du har precis köpt en härligt doftande, färsk basilika i mataffären, men i samma stund som kryddväxten placeras på köksbänken ser den redan sorgligt slokande ut.

Det är faktiskt inte ovanligt att den dör på bara några timmar, och så hänger den där som en trist påminnelse om vinterns mörker. Men hur är det ens möjligt?

För det första: Kryddväxter i mataffären har drivits fram blixtsnabbt i stora växthus och har därför inte hunnit etablera sig ordentligt.

Egentligen är förhållandena i växthusen optimala – med massor av ljus, fukt och värme – men det är inte en naturlig tillväxtsituation.

Hur återupplivar man kryddväxten?

  • Ett bra trick är att alltid ha en extra kruka jord redo. En köpt kryddväxt har knappt om plats eftersom det nästan bara finns rötter i krukan. Försök att dela lite på rötterna så att plantan får bättre växtvillkor med ny jord och gödning.

  • Om du har ett uterum eller orangeri är det en perfekt plats för krukan, eftersom där finns gott om ljus, även under vinterperioden.

  • Alternativt kan du placera den på fönsterbrädan, men kom ihåg att en kryddväxt behöver minst fyra timmars ljus per dag och det är svårt att erbjuda från ett fönster på vintern.

  • Om du saknar mod – eller tid – till att plantera om kryddväxten finns det ett annat knep som garanterat fungerar, men endast med persilja och dill. Om du ska använda kryddväxten samma dag, är det bara att klippa av skotten och lägga dem i isvatten. Det får snabbt kryddväxten att repa sig, inte minst persilja.

  • Om du ska använda persiljan under de följande dagarna är det bara att knipsa av stjälkarna och ställa in dem i kylskåpet, eventuellt i ett glas vatten.

  • Basilika överlever inte i kylskåp och för att få den att överleva i hemmet är omplantering det enda som gäller. Alternativt kan man försöka att glesa ut den lite nedifrån, men oftast är det inte tillräckligt.

  • Tricket med basilika fungerar bäst på våren/sommaren, men om du har ett uterum eller en solig fönsterbräda kan det ändå vara värt ett försök. Glöm dock inte att basilika behöver sol.