Wisteria Sinensis
© Andreas Mikkel Hansen

Den ultimata drömträdgården: 5000 m² med både rosenträdgård, orangeri och trädgårdsdamm.

Från tidig sommar till sen höst har Anne Lyngbye Melsen och hennes familj glädje av den 900 m² stora rosenträdgården på familjens gård, Strandagergård, och njuter av orangeriet där de kan ha middagar året runt.

Strandagergård

Anne Lyngbye Melsen har alltid velat bo på en hästgård och den drömmen gick i uppfyllelse 1991, då hon fick möjlighet att köpa Strandagergård vid Öresund.

– Strandagergård är precis den hästgård som jag alltid drömt om, men trädgården är mitt största intresse. Jag har alltid gillat äldre fastigheter som har en trädgård med många olika rum, så man kan uppleva den på olika sätt beroende på var man befinner sig, säger Anne Lyngbye Melsen.

Vilt växande trädgård
© Andreas Mikkel Hansen

Ett av Annes önskemål när hon letade efter fastigheter var att den skulle ha en trädgård med många olika rum: en del strikt anlagda och andra mer vildvuxna, som här, där det går att njuta av en lugn stund i skuggan av de gamla träden.

En trädgård på 5000 m²

Under årens lopp har den stora trädgården på 5000 m² genomgått stora förändringar: Det har tillkommit terrasser på sammanlagt 100 m², ett orangeri på 49 m² och inte minst en spektakulär rosenträdgård på 900 m².

Det sistnämnda visade sig dock vara lite av en utmaning när Anne bestämde sig för att anlägga den. Det berättar trädgårdsdesignern Ellen Bundgaard, som var den Anne ringde när trädgården inte riktigt blev som hon hade förväntat sig.

– Jag har gjort ett misstag – min nya rosenträdgård ser ut som en plantskola och det var inte riktigt meningen, sa Anne Lyngbye när hon ringde mig första gången i juli 2009, minns Ellen Bundgaard, som senare lade upp en ny plan för rosenträdgården tillsammans med Anne.

900 kvm stor rosenhave
© Andreas Mikkel Hansen

Läs också:

Trädgård med blåregn och krypande rosor
© Andreas Mikkel Hansen

Ursprungligen planterades klätterrosor som skulle växa upp kring bågarna längs med stigen, men de ville inte riktigt ta sig. Det ville däremot blåregn, Wisteria sinensis.

Orangeri, trädgårdsdamm och rosenbågar

De kom överens om att trädgården skulle organiseras mer symmetriskt och att man kanske borde varva rosorna med andra växter, vilket resulterade i anlagda gångar och rabatter med beläggningsplattor av chaussésten och granitskärvor, omgivna av låga buxbomshäckar.

Det skulle också finnas ett orangeri och en liten trädgårdsdamm med fontän samt ytterligare en knutpunkt i trädgården med en metallpaviljong, där in- och utgångarna bestod av rosenbågar med klätterväxter.

Trädgårdsarkitekt Anne Lyngbye Melsen
© Andreas Mikkel Hansen

Anne Lyngbye Melsen drömde om en stor grönskande trädgård i vackra färger. Tillsammans med trädgårdsarkitekten Ellen Bundgaard hittade hon de rätta lösningarna och rosenträdgården är nu inramad av buxbomshäckar och anlagda stigar, kompletterat med prydnadsgräs, blommande buskar och perenner.

Trädgård med orangeri och terrass
© Andreas Mikkel Hansen

Stigen upp till orangeriet och terrassen på framsidan är belagd med sandsten, och själva orangeriet är byggt i stål och målat i färgen Slate Green. Rummet fungerar som en extra matsal och är perfekt för gäster och familjemiddagar – Annes dotter, svärson och tre barnbarn bor tillsammans med henne på Strandagergård och njuter verkligen av platsen.

Jag har alltid gillat äldre fastigheter som har en trädgård med många olika rum, så man kan uppleva den på olika sätt beroende på var man befinner sig — Anne Lyngbye Melsen
Dekorativa grenar med blomskott
© Andreas Mikkel Hansen

Blommande grenar av Kolkwitzia amabilis, även kallad paradisbuske. Anne trodde egentligen att hon skulle klippa rosor och blommor och ta med in i huset, men hon har upptäckt att hon bara har hjärta för att göra det i ett begränsat omfång.

Orangeri med växter
© Andreas Mikkel Hansen

Längs sidorna har det grävts 50 cm djupa bäddar, som fyllts med en speciell jordblandning, anpassad till de växter som växer där. Automatisk bevattning och gödsling har installerats.

Rosenträdgården

De flesta rosor som Anne redan hade planterat återanvändes och kompletterades med prydnadsgräs, blommande buskar och perenner.

– Rosenträdgården består huvudsakligen av rosa och vita rosor, och som kontrast finns det slanka, höga blå riddarsporrar, väldoftande blå lavendel och naturligtvis blåregn på spaljéerna. Det finns också en del brudslöjor och många perenner i rosa och lila toner. Jag har alltid velat att åtminstone en del av trädgården ska ha en romantisk atmosfär med massor av dofter och färger, säger Anne och berättar:

– Det fanns en bädd där rosorna inte trivdes och i den planterade vi pioner. De stora fjärilsbuskarna blommar i vita och blå nyanser och det är fantastiskt att se alla fjärilar i dem. När sensommaren och hösten kommer är de vita, graciösa höstanemonerna nästan självlysande i skymningen.

Orangeri med trädgårdsmöbler i trä
© Andreas Mikkel Hansen

Det långa matbordet i ek köptes för 20 år sedan från en träverkstad. Glasen på bordet är från Menu och träbrickan från Skagerak. Stolarna är av bambu och är vintage. På den bakre väggen klättrar vinrankor lekfullt uppför en metallspaljé av galvaniserat stål som är målat i samma färg som orangeriet.

Orangeri med olivträd
© Andreas Mikkel Hansen

I orangeriet finns huvudsakligen olivträd, citrusfrukter och ett fikonträd samt gaveln som är täckt av vindruvor. Det är de växter som har varit någorlunda motståndskraftiga mot löss. Ett kommande projekt är att odla olika kryddor.

Vin i orangeri
© Andreas Mikkel Hansen
Kantlobelia
© Andreas Mikkel Hansen
Den engelske rose ‘John Clare’
© Andreas Mikkel Hansen
Buegang med blåregn
© Andreas Mikkel Hansen