Får råd till din trädgård av trädgårdsdesignern

Dorthe Kvist ger dig råd och tips om hur du gör trädgården redo för våren. Läs alla hennes råd och tips här.

Dorthe Kvist är trädgårds- designer, författare och trädgårdsnörd.
© Dorthe Kvist

Dorthe Kvist är trädgårds- designer, författare och trädgårdsnörd.

Ljuset återvänder, temperaturen stiger, och det kliar i de gröna fingrarna att få börja plantera vårens budbärare, fylla krukor med hornvioler och styvmorsvioler, peta ner all världens fröer i jorden och göra upp stora gröna trädgårdsplaner. Det ska röjas upp, räfsas ihop, avlägsnas skräp och plockas fram trädgårdsmöbler.

Här tipsar Dorthe Kvist, trädgårdsdesigner och ägare till Meltdesignstudio, oss om hur vi bäst kommer igång med marsträdgården, så att vi kan njuta av våren när den kommer igång på allvar.

Lilla krokus
© Dorthe Kvist

De första krokusarna är vackra att se på och viktiga för de första insekterna. Så här års är det inte så mycket pollen, nektar och mat för dem, så därför står de första krokusarna högt på menyn.

Klipp ner perenner och prydnadsgräs

Torra blad, ax och fröställningar ska bort, så att nya blad och vackra blommor får tillräckligt med ljus. Det är viktigt att klippa ner detta nu, innan den nya växtligheten är på väg. Klipp så nära marken du kommer åt, men akta så att du inte skadar friska skott som är på väg. Om du klipper det i mindre bitar kan du använda klippet för att täcka jorden omkring plantan. Det bidrar till att binda fukten i rabatter och krukor och hindrar ogräs från att etablera sig.

Vårstäda trädgården

Nu är det dags för en ordentligt vårstädning i trädgården. Rensa gräsmattan från vinterns nedfallna löv och grenar (kom ihåg att lägga dem på komposten). Skura terrasser och stengångar. Röj undan gam- la lådor, krukor och skräp som har samlats, gör i ordning dina redskap och ställ ut ett par stolar så att de står redo om solen skulle kika fram. Det är precis som med trädgården som med rummen inomhus – det är mycket trevligare att vis- tas där när det är städat och prydligt.

Läs också:

vårens trädgårdsarbete
© Dorthe Kvist

Rensa rabatter och odlingsbäddar liksom även köksträdgården, så att den är redo för de nya växterna.

Rensa bort ogräs

Du kan faktiskt sätta igång med att vårrensa i ra- batter och odlingsbäddar. Mycket ogräs börjar gro strax innan perennerna, så de är lätta att få syn på nu när rabatterna är bara. Rotnätet har i gengäld inte hunnit bli särskilt stort, så det är lätt att få upp. Och det ogräs du rensar
bort nu, slipper du rensa bort senare, när du hellre vill sitta i solen med en kopp kaffe. Rensa även gärna köksträdgården, så att den är redo för utplan- tering. Rensa även fogarna mellan stenar och plattor, såvida där inte växer vacker mossa, marktäckare eller smalnarv.

Dela perennerna

När du ändå är nere och rotar i rabatterna, kan du passa på att gräva upp perennerna och dela på dem om det är några som har blivit för stora. Många kraftiga perenner ska helst delas vart tredje år. Luckra försiktigt upp jorden runt rotklumpen, gräv upp hela, lägg den på marken och hacka itu den med spaden. Är den stor kan du faktiskt dela den i fler delar. Alla dessa delar av perennen är nu självständiga växter. Gräv där- efter ner alla rotklumpar, antingen tillsammans, men med ett visst avstånd, eller på nya platser i trädgården, på samma djup som tidigare. Kom ihåg att deras rötter inte får torka ut.

För de fleste växter i trädgården är det temperaturen som avgör när de börjar växa. Är temperaturen över sju grader börjar tillväxten, är den under sju rader så sover många växter fortfarande. — Dorthe Kvist
vackra trädgårdsblommor i krukor
© Dorthe Kvist

Hälsa våren välkommen med krukor och fat – det är inte bara fint att titta på, utan även härligt för de första humlorna och insekterna.

Vatten för fåglar och insekter
© Dorthe Kvist

Sätt ut vatten till fåglar och insekter.

Hälsa våren välkommen med krukor och fat

En av våra viktigaste uppgifter om våren är att hälsa den nya årstiden välkommen. Fyll krukus, vårstjärnor, trift, aklejor och den ljuvliga kungsängsliljan är några av de växter du kan njuta av redan nu. Även om det fortfarande finns risk för nattfrost, är dessa vårtecken några av dem som kan tåla det. Skulle det bli hård frost kan du lägga över en bit fiberduk under kalla nätter.

Sätt ut vatten till fåglar och vatten och gör insekterna glada

Sätter du ut krukor med tidiga nektarrika växter kommer du inom kort att höra surrandet av insekter som vaknat upp efter en lång vintersömn. Tidigt på säsongen finns det inte mycket mat till insekterna, för är våren kall är skafferiet tomt om du är en flygande insekt. Sätt även ut fat med vatten till djuren i trädgården. Fåglarna älskar att vårbada och både fåglar och insekter är törstiga.

Här är det tidiga ärter och sommarblommor
© Dorthe Kvist

Tjuvstarta med förkultivering i växthuset. Här är det tidiga ärter och sommarblommor. Täck dem med fiberduk vid nattfrost.

Tvätta och skrubba växhuset

Växthuset ska göras klar inför säsongen och innan du vet ordet av är det fullt av skott och växter. Därför måste du se till att växthuset är fritt från skadedjur och sjukdomar. Avlägsna alla gamla växter, pinnar för uppbindning, snören, gamla krukor och annat skräp – väck med det bara.

Spruta växthuset invändigt med trädgårdsslangen och skrubba därefter med en borste och en blandning av 10 l vatten och 100–200 g flytande brunsåpa. Skrubba ordentligt i sprickor och hörn och skölj sedan med trädgårdsslangen. Upprepa pro- cessen på växthusets utsida.

Vattna dina krukväxter med flytande ekologisk näring under hela sommeren. Gärna varannan till var tredje vecka, beroende på hur hungriga de är. De som blommar rikligt flera gånger behöver om regel lite ner näring än de som bara blommar en enda gång. — Dorthe Kvist
Krukväxter ska toppdressas
© Dorthe Kvist

Krukväxter ska toppdressas. Om du ställer dem i drivhuset får du turbofart på tillväxten. Här är det funkia som får ett vårförsprång.

Läs också:

rosa potatisen senna med gult kött
© Dorthe Kvist

Om du vill odla egen potatis kan det vara kul prova en ny färg. Här är det den rosa potatisen senna med gult kött. Den är enkel att odla och rosa potatis går inte att köpa på stormarknaden.

Skäm bort krukväxterna

Har du större växter i krukor, små träd, buskar och stora rosor är det viktigt att du skämmer bort dem. Växter i krukor är mycket mer beroende av vad du erbjuder dem i form av kärlek, vatten, ljus och näring. Så om du vill vara snäll mot dem kan du toppdressa krukorna. Det gör du genom att avlägsna det översta lagret jord i krukorna, 5–8 cm, och därefter fylla upp med ny krukjord. Vattna ordentligt efteråt. Du kan även flytta in dina krukor i växthuset för att sätta lite fart på tillväxten.

Förgro/sätt potatis

Kika till din förgrodda potatis – ligger tempera- turen utomhus på 8–10 grader kan du sätta dem. Plantera potatisen i od- lingsbäddarna på 10 cm djup. Jorden ska vara lös och torr när du sätter potatis. Gör en fåra eller ett hål i jorden (eller i högbädden), och lägg potatisen med groddarna uppåt med ett avstånd på 25 cm mellan och på ett djup om 6–8 cm. Kom ihåg att kupa potatisen en gång i veckan så att potatisen inte blir grön och så att de bildar fler knölar.

Det är nu du kan flytta runt på dina vårlökar om de står fel eller om du vill dela dem och sätta ut i andra rabatter i gräsmattan.
© Dorthe Kvist

Det är nu du kan flytta runt på dina vårlökar om de står fel eller om du vill dela dem och sätta ut i andra rabatter i gräsmattan.

Flockel är en insektsvänlig växt.
© Dorthe Kvist

Flockel är en insektsvänlig växt.

Lek blommor och bin

Har du persikor och nektariner i växthuset är det en bra idé att hjälpa till lite med pollineringen, för under tidig vår är det inte så många vakna insekter som kan sköta jobbet, och definitivt inte inne i växthuset. Ta en liten pensel och flytta pollen från blomma till blomma. Så kan du vara säker på en god fruktsättning.

Flytta dina vårlökväxter

Om du ska flytta på vintergäck och snödroppar, så är det dags för det nu. Gräv upp hela lökklumpen och dela den så mycket du tycker är lagom. Plantera lökarna på samma djup som tidigare. Du kan faktiskt dela vintergäck och snödroppar när de blommar. Vattna ordentligt efter flytten.

Kom ihåg att prydnadsgräsen inte ska klippas förran till våren. — Dorthe Kvist
vår i dansk trädgård
© Dorthe Kvist

Njut av den efterlängtade våren och var utomhus så mycket du bara kan.

Så sallad i växthuset

Tjuvstarta med att förkultivera olika sorters sallader i växthuset. Fina och soliga dagar gör att det redan börjar bli lite ljummet i växthuset och du kan utnyttja värmen till att så sallad som gror redan
vid 4 grader. Du kan med fördel så din sallad i frigolitlådor, så är den lite skyddad om det skulle komma mycket frost. Sallad sås i lätt och lös jord, antingen i breddsådd eller fåror.

Fröna är pyttesmå, så de behöver i det närmaste bara klappas ner i jorden med lätt hand. Alternativt kan du strö över ett lätt lager jord efter sådd. Vattna ordentligt, och täck över med fiberduk om temperaturen sjunker under nollan.

Inled jakten på mördarsniglar

Börja insamlingen av mördarsnig- lar om du vill minimera beståndet. Det är nu de vaknar och börjar bli aktiva. Gå på jakt efter äggen, som de oftast lägger på fuktiga och skuggiga platser. Det kan vara under vattenkannan i växthuset eller under fat, krukor eller större stenar. Kläm sönder äggen eller samla in dem och häll kokande vatten över. Du kan även sätta ut ölfällor eller strö ut Ferramol från Ecostyle.

Var ute så mycket du kan

Laga mat i trädgården över öppen eld, drick ditt kaffe i solen, ät lunch i växthuset, spara pengar på gymkortet och få na- turlig träning i trädgården genom att röja, gallra, gräva och vattna och njut av att du (äntligen) kan vara ute