Fem råd från trädgårdsexperten: Inred trädgården med utomhusbelysning

Belysning bidrar till att skapa ett funktionellt och inbjudande uterum som förlänger kvällarna under bar himmel.

Frisk luft fungerar som en oas

Det senaste året har vi tillbringat mer tid än någonsin tidigare utomhus, och nu när trädgårdssäsongen kommer vi att tillbringa ännu fler timmar i det fria.
Nu vill vi lapa sol, njuta av frisk luft och natur, och oavsett om vi gör det i sommarstugan, kolonistugan, på balkongen eller i trädgården utgör dessa ställen lugna oaser många av oss verkligen behöver.

Flera timmar utomhus

Det har blivit trendigt att skapa uterum som fungerar som förlängningar av våra bostäder och det ställer naturligtvis krav på hur vi inreder uterummet.
Altanen eller trädgården ses som ett alternativt rum för mys, umgänge och självklart även avkoppling.

Och just i detta sammanhang spelar belysning en central roll. Med rätt utomhusbelysning kan du skapa en naturlig förbindelse mellan inom- och utomhusytan och samtidigt skapa ett extra rum som ger dig möjlighet att njuta av ännu fler timmar i det fria.

Fem goda råd

Trädgårdsexperten Jesper Carl Corfitzen ger dig här fem goda råd om hur du med hjälp av utomhusbelysning kan inreda dina utomhusytor för att utnyttja dem optimalt. Vi ger vårt förslag på dekorativa lampor som passar för de olika råden.

© SACKit

1. Inred trädgården i rum och oaser

Dela upp trädgården i zoner för att på så vis utnyttja varje vrå och skrymsle optimalt. Du kan rama in och dela av rummen med hjälp av lampor som skapar en naturlig och diskret uppdelning samtidigt som de i det närmaste inte tar någon plats alls.

SACKit lampa för inom- och utomhusbruk, 999 kr

Lily udendørs spot fra Philips Hue
© Philips Hue

2. Fokus på flora

Träd och buskar är vackra i dagsljus, men lätta att glömma bort när mörkret faller. Använd spotlights för att framhäva de dekorativa träden och buskarna även efter mörkrets inbrott. På så vis kan du njuta av buskarnas och trädens fina färger och former året runt.

Lily spotlights för utomhusbruk från Philips Hue, 2 249 kr för tre stycken

© Stellar Works // designer: OEO Studio

3. Lys upp terrassen eller altanen

Utan belysning blir det väldigt mörkt i våra uterum på kvällen vilket gör att vi ofta går in istället. Du kan göra något åt detta genom att inreda terrassen eller altanen med lampor. Det bidrar inte bara till att skapa ett inbjudande rum för dig och dina gäster utan skapar också en trivsam stämning.

Mūn Pendant Middle från Stellar Works.

© Philips Hue

4. Skapa rätt stämning med färgad belysning

Med färgad belysning kan du skapa ett unikt rum för alla tillfällen. Använd till exempel Philips Hue Amarant-lampor som med hjälp av en app, fjärrkontroll eller till och genom röststyrning kan ändra färg så att du kan skapa önskad stämning. Lamporna har självklart också det klassiska vita ljuset för vardagsbruk.

**Amarant linjär spotlight från Philips Hue, 1 149 kr

LANTERN G1 BLACK fra Light-Point
© Light-Point

5. Hälsa gästerna välkomna med belysning

Hälsa gästerna välkomna med upplysta trädgårdsgångar som leder till ytterdörren eller inred trädgården med upplysta gångvägar så att du kan röra dig i den utan problem även efter mörkrets inbrott. Ett upplyst uterum kan även skapa en trygg och ombonad känsla.