Från kuperad gräsplan till extraordinär trädgård: se den fantastiska förvandlingen

Den vackra trädgården är utformad för både människor, fåglar och insekter.

© Pernille Kaalund

Niels i sitt rätta element, omgiven av perenner och vajande gräs, i färd med att finputsa trädgården. I förgrunden syns en japansk lönn, sankthan-örten ”Stardust” och en flockel, som Niels håller på att beskära.

På kort tid har en kuperad gräsmatta blivit en vildvuxen och vacker trädgård tack vare husets otåliga trädgårdsmästare.

© Pernille Kaalund

I mitten av trädgården ligger en trädgårdsdamm kantad av marksten som fanns på tomten. Katten Kingo ligger på lur för att se om det står koikarp på frukostmenyn. I dammen växer det näckrosor, och Niels har planterat massor av alpina växter, ormbunkar och perenner mellan stenarna för att ge den ett naturligt utseende.

© Pernille Kaalund

Framför huset har man byggt terrasser med den vackraste utsikten ner över trädgården och ut över Vejlefjorden.

© Pernille Kaalund

Några av de mer väsentliga växterna i den vilda grästrädgården: prydnadsgräset blåtåtel tillsammans med blodtopp. I mitten står purpursolhatt och i förgrunden japansk starr.

En fristad från vardagens stress

Det är två år sedan familjen Hougaard/Plenge och deras två barn bestämde sig för att flytta från Köpenhamn till Vejle. Valet föll på ett hus som ligger på en sluttning i norrläge med utsikt över Vejlefjorden och skogen precis bakom. Och trädgården har en alldeles särskild mening för Niels Hougaard, som tidigare var journalist och fanns på plats vid allt från upplopp till den arabiska våren i Libyen, Tunisien och Egypten.

– När jag kom hem från resor där jag rapporterat om krig och konflikt, märkte jag att det var i trädgården som jag kunde hitta lugnet igen, förklarar Niels och fortsätter:

– Den långsamhet och stabilitet som finns i trädgården gör verkligen något med en. Det är som att ett par timmar i ensamhet därute får allt i balans igen, säger han.

© Pernille Kaalund

Terrassens mitt övertäcks av en utsiktsbalkong på första våningen. I fjärran syns Vejle hamn

© Pernille Kaalund

I orangeriet härskar en tropisk stämning med stor frodighet och klätterväxter. Den vackra passionsblomman, Passiflora caerulea.

En trädgård utformad för fåglar, människor och insekter

Det var hans fascination för den holländska trädgårdsarkitekten och författaren Piet Oudolfs arbete med vilda grästrädgårdar som först väckte Niels intresse. Så även fast han själv hade idéer om hur trädgården skulle se ut på det stora hela, valde Niels och familjen att kontakta SMJ Havedesign, som kände till Piet Oudolfs arbete och kunde hjälpa till att finputsa idéerna och göra en plan för trädgården och dess plantering. Uppdraget var att överraska samt att dekorera trädgården, helst med prydnadsgräs, så att den kunde bli en attraktiv plats för både människor, fåglar och insekter.

De började med att köra bort tio lastbilar med byggavfall, lera och sand från kullen. Därefter kom en trädgårdsfirma som skapade nivåerna, byggde stödmuren i sten och lade de vackra stengångarna. Sedan var det dags att bygga trädgårdens samlingspunkt, det 14 kvadratmeter stora orangeriet, som placerades längst ner i trädgården. En 90 meter lång och två meter hög färdig ligusterhäck planterades runt hela tomten över en helg och sedan var trädgårdens strukturer klara. Då började det riktigt roliga arbetet, enligt Niels, nämligen att fylla trädgårdens ramar med cirka 1400 perenner och gräs och sex stora kopparlönnar.

Läs också:

© Pernille Kaalund

Niels vid ett av sina otaliga favoritplatser i trädgården, som han delar med katten Kingo. Här vid dammen surrar det av liv när insekter och djur kommer för att släcka törsten.

© Pernille Kaalund

Vid trädgårdens ramar går smala stigar, så Niels lätt kan ta sig runt för att rensa ogräs. Purpursolhatt och astilbe samspelar vackert med varandra.

Naturens magi

På den mysiga terrassen framför huset sitter man helt ostörd med utsikt över vattnet. Här flyger fjärilar runt mellan perenner och vackra strån och man hör ett dovt surrande från bin. Utrymmet längst ner i trädgården är inrett med låga loungemöbler och bakom, i orangeriet, finns ett överflöd av doftande pelargoner, kryddörter, saftiga druvor och persikor, och klätterväxter som skapar en nästan tropisk djungelatmosfär.

– Här kan jag sitta ifred med mina tankar, säger Niels, som berättar att husets tonåringar också gillar orangeriet och använder det som en slags koja där de kan vara i fred.

Läs också:

© Pernille Kaalund

I det 14 kvadratmeter stora orangeriet, längst ner i trädgården, kan man vara i fred med sina trädgårdstankar. Det har också blivit en tillflykt för familjens tonåringar. Stenbeläggningen fortsätter in i orangeriet och skapar ett fint sammanhang mellan ute och inne.

© Pernille Kaalund

Lampan är hemtagen från Vietnam och är en gammal fiskfälla. Stora klasar av mörka vackra druvor hänger ner från orangeriets tak.

Känsla för detaljer

Det första året var det mycket bevattningsarbete i trädgården, men på lång sikt ska den kunna klara sig själv vattenmässigt. Trädgården klipps ned i mars med en handsax och därefter följer två dagar av ogräsrensning, innan Niels lägger två släpvagnar med kompost över hela trädgården. Annars består underhållsarbetet främst av att ta bort kirskål och fräkenväxter.

Niels har kompletterat planteringen med cirka 400 extra växter för att få bäddarna att växa ihop på ett vackert sätt. Han är också trädgårdens estetiker, medan Sofie, enligt henne själv, är bäst på att göra kaffe och heja på från sidlinjen. Så på så sätt är saker och ting i sin ordning.

Niels går ut i trädgården det första och sista han gör varje dag. Här känner han varje planta och vet precis hur långt den har kommit i sin livscykel. För till skillnad från hans arbete, där allt måste göras till punkt och pricka och det inte går att göra om när uppgiften väl lämnats in, är trädgården en process som kan finjusteras och göras om i all oändlighet. Och det är just den långsamheten som den här grönfingrade fotojournalisten älskar.

© Pernille Kaalund

Druvorna blir en njutning för hela familjen så snart de mognat.

© Pernille Kaalund

En vacker blanding av violruta, Thalictrum Delavayi ’Splendide’, och kransveronikor, Veronicastrum virginicum, växer högt och fint i ett trevligt hörn utanför orangeriet.