Havekrukke
© iStock

Så stylar du dina trädgårdskrukor

En av de stora trenderna just nu är att använda olika grässorter i trädgårdskrukorna. Här följer ett par förslag på några av de grässorter du kan använda.

Plantera gräs i dina trädgårdskrukor

Krukor är inte enbart vackra att se på, de fungerar dessutom som en praktisk och enkelt förvaring av växter. En uppåtgående trend är att plantera gröna växter, grässorter och buskar i trädgårdskrukorna.

Gräs kan faktiskt vara vansinnigt snyggt i krukor. Med de frodiga bladen och gräset vajandes i vinden kan du skapa ett fint färgspel i dina krukor året runt. Gräs får sina ax på sommaren och därmed även ett helt annat utseende. Men faktum är att de även är vackra på vintern när frosten lägger sig, säger Dorthe Kvist, trädgårdsexpert på Meltdesignstudio.

Fintstrået elefantgræs(Miscanthus sinensis 'Gracillimus')

Dessa prydnadsgräs bör du satsa på

Om du vill hänga med i trendvågen bör du satsa på vackra grässorter i dina krukor. Blåsvingel (Festuca glauca) och lampborstgräs (Pennisetum alopecuroides) är exempel på grässorter som kommer att pryda sin plats i ett skönt samspel med övriga gröna växter.

Blåsvingel är en av de mest populära prydnadsgräsarterna. Växten är enkel och vacker och passar väl in i den moderna trädgården. Växten är tålig och föredrar ett fuktigt och svalt klimat.

Lampborstgräs är ett spännande brett tuvbildande gräs, vars ax under sensommaren mest påminner om små rävsvansar. Höjden varierar mycket men gräset kan bli ända upp till en meter högt.

Kombinera många vackra gröna växter i dina krukor. Det behöver inte alltid handla om stora vackra färgglada blommor. Några av de växter där bladen är i fokus är till exempel Hosta, säger Dorthe Kvist.

Hosta plante til krukker

Det självklara valet för den skuggiga och vindpinade trädgården

Hosta är en enkel växt med stora, vackra blad som kan användas i krukor och på friland. Den trivs bäst i halvskugga men klarar sig även bra i full skugga. Hosta kan därför vara ett självklart val på platser där många andra växter vanligtvis inte trivs, till exempel under träd eller på mörka altaner.

En av Dorthes favoriter är jätteverbena (Verbena bonariensis). Verbena-plantorna är väldigt dekorativa tillsammans med gräs och ger din krukträdgård ett unikt uttryck. Jätteverbena har luftiga, lila blommor som sitter på toppen av sina 1½ meter höga stjälkar.

Jätteverbenan har väldigt robusta och stadiga stjälkar som vajar i vinden utan att gå av, vilket ger en mycket dekorativ effekt i trädgården under blåsiga dagar. Tack vare sina starka stjälkar behöver den dessutom inte bindas upp.

Även om gräs och gröna växter är mycket populära är de också en härlig grundfärg att satsa på om man vill ha andra blommor i trädgården.

Hjertegræs(Briza media)

Flera krukväxter

Fetknoppsväxt (Sedum) är en växt med stor artrikedom. Någon av de mörkare sorterna är riktigt vacker tillsammans med några av övriga nämnda grässorter.

Dahlia (Georgine) ”After dusk” är en riktigt vacker mörk skönhet. Vid blomningen doftar de sammetsliknande kastanjebruna bladen svagt av choklad.

Vårälvaxing (Sesleria heufleriana) är ett vintergrönt tuvgräs som under blomningen i april-maj står med sina dekorativa nästan svarta ax och gulaktiga ståndare.

Darrgräs (Briza media) är också ett tuvformat gräs som är särskilt populärt i buketter. Varje grässtrå har smala grenar med små hjärtformade brunvioletta ax.

Glansmiskantus eller Japanskt gräs (Miscanthus sinensis 'Gracillimus') får vackra vita blommor i augusti – oktober. Sorten blir 1-2 meter hög och har vackra överhängande gröna strån.

Strandråg (Leymus arenarius) är en vanlig gräsart som växer nära kuster och stränder. Stråna är styva och sticksiga och har en grön färg med ett blågrönt skimmer.