© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund

Ett exotiskt hörn av Sondrupbakker

Mitt i det vackert kuperade landskapet Sondrup Bakker i Hundslund på Jylland ligger en vild och vacker skogsträdgård på 5 000 kvm med utsikt över Horsens Fjord.

Följ med oss på ett besök till trädgårdsjournalisten Lotte Bjarkes exotiska skogsträdgård!

© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund

Från landsvägen ...

... ser trädgården inte särskilt märkvärdig ut, men så snart man kommer in på infarten upptäcker man att trädgården är något helt utöver det vanliga. Buskar och träd i speciella sorter har varsamt planterats i vackra grupper och krukväxterna har är vackert avstämda i färgsättningen.

© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund

Naturträdgården

Längs de små stigarna i den kuperade terrängen dyker det upp underbara rabatter med perenner, en köksträdgård med drivhus, en grillplats samt en vacker snitträdgård.

Dessutom vimlar det av små trivsamma oaser och platser som smälter in naturligt i skogsträdgården – perfekt anlagda med utsikt över fält med fridfullt betande kor och Horsens Fjord i fjärran.

© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund

Orangeriet

Den unika trädgården tillhör trädgårdsexperten och journalisten Lotte Bjarke och hennes man, Søren Nielsen. Väl dolt mellan träden hittar man ett stort och vackert orangeri, ett hemmabygge som nästan smälter in i omgivningen.

Orangeriet är ett av parets senaste projekt, även om det ser ut som om det alltid har legat där. Det är anlagt i fallande nivåer och har tänkts ut och byggts av Søren.

© Pernille Kaalund

Mer än bara för avkoppling

Orangeriet är utrustat med kamin som bjuder in till mysiga stunder i de välplacerade fåtöljerna året runt. Men orangeriet är inte bara avsett för avkoppling. Det är inrett för att ha massor av plats för förkultivering.

Paret har bland annat konstruerat bord med integrerad värme så att man kan börja med förkultiveringen redan i februari. I orangeriet härskar det en i det närmaste tropisk stämning.

Här pryds bord och hyllor av massor av exotiska inomhusväxter, en passionsblomma klättrar frimodigt upp längs taket och ananasliljor och tofsliljor skapar en alldeles speciell atmosfär i det trivsamma orangeriet.

© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund

”Den exotiska hörnan”

Och det är inte bara orangeriet som bjuder på exotiska inslag. Paret har till och med döpt en hörna av trädgården till ”Den exotiska hörnan”. Och den lever helt upp till sitt namn.

Den exotiska trädgården är Lottes senaste idé och den tog form när hon och Søren diskuterade hur de skulle göra plats för en ny husvagn.

Medan de praktiska detaljerna föll på plats dök nya möjligheter upp.

© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund

Växtnördens fantasi

En mur dök upp ur buskaget och avslöjade en plats med lä och gott om sol. Med muren som bakgrund och en rabatt i söderläge skapades ett härligt mikroklimat som väckte växtnördens fantasi. Här kunde hon odla roliga, annorlunda och exotiska växter.

Søren planade ut marken och vände på jorden. Gångar med stenmjöl stampades på plats. De placerade en bänk vid den varma muren med utsikt över en oval rabatt som avgränsades med en kant av cortenstål, och här planterades de första växterna våren 2020.

© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund

Exotiska växter

Här frodas nu mängder av exotiska växter, bland annat eukalyptus, en röd syddracena och en storbladig, nästan svart alunrot, medan en marktäckande sötpotatis, Ipomoea ’Treasure Island’, skapar dramatik med sina mörka bladfärger.

Färgsprakande dahlior strålar i kapp med montbretia, medan fikon och vindruvor förstärker den exotiska prägeln.

En gigantisk squashplanta slingrar sig dessutom genom rabatten, medan en passionsblomma klättrar upp längs den varma muren på en spaljé av armeringsjärn.

Den exotiska hörnan är Lottes experimentlabb för växter och det är tydligt att den passionerade växtnörden har funnit stor glädje i trädgårdens nya rabatt.

© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund

Från frön till fröjd

I den östra änden av skogsträdgården hittar man den meterhöga bronsfänkålen, som lyser upp mot den mörka fonden av tallskog. Vackra sommarblommor smyger sig in mellan skyar av prydnadsgräs i den välplanerade köks- och snitträdgården.

Ett drivhus säkerställer familjens försörjning av färska tomater, auberginer, citrongräs och basilika, det senare ett måste för den egna peston. Köksträdgården, som bjuder på massor av hemodlat, har anlagts bredvid den vackra snitträdgården som prunkar av sommarblommor som Lotte själv har drivit upp från frö till fröjd.

© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund

På det hela taget är detta en trädgård som man får lust att gå på upptäcktsfärd i, och överallt hittar man nya spännande vinklar och vrår och nya plantor som man normalt inte stöter på överallt.

© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund

Idylliska omgivningar

I rabatten nedanför huset vilar ett litet trädäck, som kanske är en av trädgårdens allra bästa platser. Här har man inrett med låga karmstolar, snickrade av Søren, och med vackrast tänkbara utsikt över åkrar med betande kor och Horsens Fjord i fjärran. Här kan man kontemplera i skogens djupa, rofyllda stillhet och göra upp nya roliga och galna trädgårdsplaner.

© Pernille Kaalund