

Kurt är typen som kan leva länge på ett besök av en sällsynt fjäril. Här hittar du också 10 tips för din egen naturliga trädgård.
AfGamla plattor med mossbevuxna fogar ligger mellan perenner och ett hav av blommor från fält, ängar och dikesrenar. I luften fladdrar fjärilar i vackra färger runt innan de landar för att suga nektar från blommorna.
Morgondaggen ligger som vackra pärlor på de vilda växterna som kantar stigarna. Solens strålar letar sig fram genom träden och skapar ett magiskt ljus över den här trädgården där katten nyfiket följer med i allt som
händer.
En planteringsspade glömd i en kruka med klöver och stenkyndel och en stol under knotiga fruktträd bär vittnesbörd om mänsklig aktivitet. Bland de vildvuxna rabatterna finns gläntor, ett sankt vattenhål, vandrande skuggor och överallt en mångfald av växter. Hela tiden hörs ett livligt surrande och brummande av insekter och den skönaste fågelsång mellan trädkronorna som lutar sig mot varandra och bildar en port in till trädgården.
Men det är framför allt under de senaste 15–20 åren som deras trädgård har uppnått en grad av natur som är så komprimerad och funktionell att den faktiskt överträffar den naturliga naturen i artrikedom och attraktionskraft för fåglar, insekter och djur, för Kurts hjärta klappar för naturen och alla dess skapelser.
Med åren omvandlades trädgården från praktisk nyttoträdgård till familjeträdgård med rabatter, stigar, gräsmattor och uteplatser, men fortfarande med gott om plats för nyttoväxter. När Kurt 1980 rev ett litet hus som låg på den nuvarande blomsterängen väcktes idén om att efterlikna naturens olika naturtyper och biotoper liksom även att omvandla trädgården till natur i biodiversitetens namn.
Varje sommar när blomningen är över slås ängen med lie och allt tas bort för att jorden ska få ljus. Därefter sprider Kurt ut blomsterfrön på ängen igen, med mångfald i fokus, och så har det varit i 30 år.
Det finns många åsikter kring beskärning av träd. Kurt anser att man själv måste bestämma trädens storlek. Han älskar variationen och beskär gärna så att träden får en storlek som passar trädgårdens yta. Det är värt besväret med tanke på den stora artrikedom det skapar, anser Kurt, som är typen som kan leva länge på ett besök av en sällsynt fjäril.
Till glädje för insekter och djur får gamla trädstubbar lov att bli liggande i trädgården och självsådda vilda växter hälsas välkomna av de många sällsynta fjärilar, fåglar och insekter som gärna besöker denna oas.
Här finns otaliga arter av vilda bin, mosshumlor, noshornsbaggar, noshornsoxar, aurorafjärilar, vinbärsfuks, eksnabbvinge, almsnabbvinge, tosteblåvinge, rödfläckig blåvinge, citronfjäril, nässelfjäril och många flera.
I en glänta surrar insekterna runt en liten mur av ölandssten. Den skapar sitt eget lilla mikroklimat och är boplats för en mängd små djur. Här växer vackra blommor som trivs i torr, mager och kalkrik jord, bland annat skogsklöver, fältvädd, sandlilja, solvända, liten blåklocka och ängsskära.
– Det viktigaste är att man kan uppleva naturen utan att behöva sätta sig i bilen och köra i flera timmar, berättar den före detta jägmästaren, som har skapat sitt eget naturparadis så att han slipper resa långt bort för att uppleva mirakel.