Snart finns det inget gräs kvar i denna blomstrande trädgård

Familjen Monbergs trädgård blir allt vildare och vildare. Vi besöker en bit tämjd natur norr om Köpenhamn med höns, bin, hundar och klätterrosor.

© Andreas Mikkel Hansen

Vem bestämmer?

Det är osäkert vem som egentligen bestämmer i denna villaträdgård. Är det bina? Är det hönsen? Eller kanske familjens två Jack Russell-terrier, Manfred och Fritz? Där den sistnämnda för övrigt är en tik. Charlotte ler. Hon anser att hon har en del att säga till om, men erkänner samtidigt att när man omger sig med levande varelser så blir det inte alltid som man har tänkt sig.

Räven hade också kunnat vara en gissning. För det där med att ha höns i trädgården är förenat med vissa risker, även i ett villakvarter. Några veckor före vår intervju jobbade Charlottes man hemifrån och satt så djupt involverad i ett Zoom-möte att han inte hörde massmordet som pågick ute i trädgården mitt på blanka eftermiddagen. Fyra stycken höns blev ihjälbitna, två flydde och två andra hade gömt sig undan seriemördaren. Och när hönsen har namn som Gudrun, Winnie och Ruth gör det extra ont.

© Andreas Mikkel Hansen

Klätterrosor ska tuktas med hård hand. Men i gengäld visar de sig från sin allra vackraste och mest frodiga sida, som här i denna familjs trädgård. Här ser vi bl.a. ”Arvensis Splendens” och ”Ghislaine de Féligonde”, båda från Rosenplantskolan i Løve.

© Andreas Mikkel Hansen

Charlotte med Jack Russel-terriern Fritz.

Hönsmamma

Det säger kanske också något om Charlotte att hon sov ute hos hönsen den första natten när de precis hade skaffat hönshuset 2020.

– När vi skulle köpa hönsen var alla vuxna höns sålda, så de var bara så små att de behövde hjälp i början. Det visade sig dessutom senare att ett av hönsen, en brahma, i själva verket var en tupp och vi var lite oroliga att hans galande skulle kunna störa grannarna. Men honom tog räven också en dag så det bekymret löstes dessvärre på ett sorgligt sätt. Vi älskar hönsen för de är bra på att skrapa och pulverisera allt det torra i trädgården. De äter sniglar och så bidrar de med fantastisk gödning. De är trevliga – även om våra hundar har ett något mer ansträngt förhållande till dem.

© Andreas Mikkel Hansen

Minnesmärke över en gräsplätt. Gräsmattan hos familjen Monberg har krympt för varje år och inför årets säsong är planen att även den allra sista plätten ska göras om till äng.

© Andreas Mikkel Hansen

En enorm förändring i trädgården

Det är Poul Erik som sköter bina. Charlotte hade hört talas om biodlaren från Vangede, men det tog lite tid innan hon övertalade honom att sätta en bikupa i familjens trädgård.

– Jag var ihärdig och nästan stalkade honom, men till sist lyckades jag, säger Charlotte och ler stort, samtidigt som hon berättar att trädgårdens utseende har förändrats enormt sedan bina flyttade in.

– Det är inte bara trevligt att ha bin i trädgården. Dessa små bruna varelser är verkligen söta och gör ingen förnär, men det är helt otroligt vilken effekt pollineringen har haft på trädgården. Jag kan verkligen rekommendera att skaffa bin till trädgården. De gör underverk, säger Charlotte entusiastiskt.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Överallt i trädgårdens frodiga grönska möts blicken av små överraskningar, som denna skulptur i brons.

Hittar sin egen form

Trädgården på drygt 1000 m2 har varit ett projekt för trädgårdsarkitekter i två omgångar. När familjen Monberg köpte huset 1993 hade de tidigare ägarna tagit hjälp av en trädgårdsarkitekt och i början av 00-talet anlitade familjen själv en trädgårdsarkitekt för att få struktur på trädgården.

– Vår trädgård är inte organiserad och perfekt. Den kommer inte att vinna någon best-in-show, för sedan trädgårdsarkitekten fick ordning på den 2001 har trädgården funnit sin form på egen hand. Och den har blivit allt vildare – långsamt, men vi har t.ex. betydligt mindre och mindre gräsyta och i år kommer vi att låta den allra sista gräsplätten förvandlas till en äng.

Vi besprutar inte längre rosorna utan har istället experimenterat med en slags vitlökssprej. Jag är dessutom väldigt glad över min mammas gröna fingrar – hon har för övrigt en ännu vackrare trädgård. Hon är duktig på att beskära rosorna så att de blommar flera gånger per säsong. Klätterrosor är underbara men behöver tämjas och det är hon jättebra på, säger Charlotte.

Hennes favoriter i trädgården är bland annat fikonträdet på terrassen och en bougainvillea, som varje höst transporteras till ett trädgårdscenter för övervintring.

© Andreas Mikkel Hansen

Längst bak står hönshuset som införskaffades 2019, som hunden Fritz tycker är väldigt spännande. När familjen skulle välja hönshus slutade de med att de köpte ett hos Hønsehus Eksperten i Hørve, som producerar hus tillverkade av snickare. Det är inte många privata hushåll i Danmark som kan ha höns. Varje kommun har regler kring hönshållning som bland annat omfattar hur många du får ha och även om du får lov att ha tupp. Om du bor på landsbygden finns det vanligtvis inga regler för hönshållning utöver Fødevarestyrelsens (danska livsmedelsverket) allmänna regler. Reglerna finns under hobbyhöns i Fødevarestyrelsens förordning.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Luktpioner blandar sig med blåklint och rosor. När vi besökte trädgården i juni förra året valde vi dessa nio blommor som blommade för fullt just då.

9 vackra och färgglada blommor från trädgården

När vi besökte trädgården i juni förra året valde vi dessa nio blommor som stod i full blom just då.

© Andreas Mikkel Hansen
  1. ”Souvenir de la malmaison" fick sitt nuvarande namn när storhertigen av Ryssland fick en stickling från trädgårdarna vid Malmaison till sina egna trädgårdar i Sankt Petersburg.
© Andreas Mikkel Hansen
  1. ”Buff beauty” är en aprikosfärgad hybridmuskros som utvecklades av Ann Bentall och introducerades i Storbritannien 1939.
© Andreas Mikkel Hansen
  1. ”New dawn” är en ljusrosa, modern klätterros som upptäcktes av Somerset Rose Nursery i New Jersey 1930.
© Andreas Mikkel Hansen
  1. ”Nevada” är en vit buskros som utvecklades av Pedro Dot i Spanien 1927. Den är en avhans mest framgångsrika kreationer och har fått sitt namn efter sin färg – ”nevada” på spanska betyder nämligen ”snötäckt”.
© Andreas Mikkel Hansen
  1. ”Heidi Klum”-rosen är en modern ros som utvecklades 1999 och som fått sitt namn efter modellen med samma namn.
© Andreas Mikkel Hansen
  1. Vit luktpion, som blommar från maj till juni.
© Andreas Mikkel Hansen
  1. ”Boule de neige” har varit känd ända sedan 1867.
© Andreas Mikkel Hansen
  1. ”Little white pet” är en välformad och marktäckande ros med historiska anor.
© Andreas Mikkel Hansen
  1. ”Raubritter” är en buskros som kan bli hela tre meter hög.

Redo för nästa kapitel

När vi talas vid en iskall februaridag ser hon fram emot att få hem familjens senaste köp: ett stort drivhus som de har importerat från England och som ska monteras av en svensk. Dock lägger coronaepidemin hela tiden krokben för projektet, men hon hoppas att drivhuset snart ska vara på plats.

– Vi ser fram mot att förlänga säsongen så vi kommer att ha bord och stolar i drivhuset. Vår trädgård är alltid stadd i utveckling och nu är vi redo för nästa kapitel.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Huvudbyggnadens ockragula färg återkommer i det lilla annexet som ligger längst bak i trädgården och där man verkligen kan uppleva all frodighet.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Familjen har målmedvetet strävat efter att plantera växter som insekter och bin tycker mycket om. Det betyder även att trädgården bjuder på nektar från mars till oktober. När familjen skaffade bin exploderade blomsterprakten. Själva bikupan sköts av en extern biodlare, Poul Erik från Vangede. Han får honungen och familjen får en frodig trädgård. En win-win för alla parter.

© Andreas Mikkel Hansen

Bin ger glädje – trädgårdar i Nordeuropa saknar generellt fler bin och insekter överlag. Satsa på att så blommor och kryddörter som insekterna tycker om.

Läs också: